Rechtenvrije afbeelding van twee trouwringen door Sandy Millar via Unsplash.
Home » Actueel » Informatie » Familierecht » Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

Gaat u binnenkort trouwen? Of bent u al getrouwd, maar zou u uw financiële zaken binnen het huwelijk toch op een andere manier willen regelen, omdat u bijvoorbeeld een eigen onderneming begint? Staat u dan eens stil bij de huwelijkse voorwaarden.

Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat uw vermogen (verkregen voor uw huwelijk) afgescheiden blijft en niet in de huwelijkse gemeenschap valt. Alle goederen die na de huwelijkssluiting verkregen worden, vallen wel in deze gemeenschap. Schenkingen en erfenissen vallen bij huwelijken gesloten na 2018 echter niet meer automatisch in de gemeenschap.

Wanneer u zelf wilt bepalen hoe uw huwelijkse zaken geregeld zijn, dan kan dit door het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Zo kan u door het opstellen van de huwelijkse voorwaarden ook na 2018 kiezen voor een algehele gemeenschap van goederen, of u kiest er voor alleen bepaalde goederen buiten de gemeenschap te houden. In uw huwelijkse voorwaarden kunt u ook afspraken maken over de verdeling van uw vermogen voor het geval u en uw partner in een scheiding belanden.

Iedere situatie is uniek. Vraagt u voor advies van onze notaris vrijblijvend een adviesgesprek aan.